4x400 meter dames ook zonder Bol en Peeters door naar de finale (2024)

4x400 meter dames ook zonder Bol en Peeters door naar de finale (1)

Vanmorgen hebben op de Olympische Spelen in Parijs namens TeamNL atletiek de dames van de 400 meter estafette de finale gehaald met een tweede plek in hun serie. Verder haalde Nadine Visser de finale van de 100 meter horde, terwijl Maayke Tjin A-Lim afviel in de halve finale. Bij de meerkamp deden Sofie Dokter en Emma Oosterwegel goede zaken op weg naar een mooie klassering en viel Anouk Vetter jammerlijk uit met een hamstringblessure. In dit artikel lees je alles over de ochtendsessie van 9 augustus!

4x400 meter estafette dames zonder Bol en Peeters

De dames van de 4x400 meter estafette staan bekend als wereldtop. Dit jaar werden ze al Europees kampioen én wereldkampioen indoor. Afgelopen zaterdag, het voelt al als weken geleden, won Nederland al goud op de gemengde estafette. Toen startte Nederland met Lieke Klaver en een weergaloze Femke Bol. Femke stond echter niet aan de start, zij krijgt rust na haar bronzen race op de 400 meter horden van gisteravond. Ook Cathelijn Peeters, die in de series van de gemengde estafette nog een sterke indruk maakte, wordt gespaard.

Wel aan de start staat Lieke Klaver, die waarschijnlijk gebrand is op revanche na haar teleurstellende uitschakeling in de halve finale van de individuele 400 meter. De volledige opstelling bestond uit Eveline Saalberg - Lieke Klaver - Myrte van der Schoot - Lisanne de Witte. De start was dus voor Eveline Saalberg. Voor de Spelen vertelde ze ons dat ze moeite had op het juiste moment door te komen op 200 meter, daar heeft ze dus aan gewerkt. 'Daarnaast heb ik zwaardere krachttraining gedaan en overspeed getraind, waarbij ik downhill sprintte. En het heeft gewerkt!' Verder vertelde ze dat ze altijd "Unstoppable" van Sia luistert voor een wedstrijd. Dat nummer heeft ze voor iedere wedstrijd waarin ze een PR liep geluisterd.

Solide race leidt tot tweede plek in series en plek in de finale

Nederland startte in de tweede heat vanuit baan 4. Saalberg trok hard weg, maar had bij de laatste 100 meter duidelijk moeite om haar snelheid vast te houden, ze kwam door in 52.34 op een vijfde plek. Klaver nam over en liep naar de eerste plek in 50.27. Het derde rondje was voor Myrte van der Schoot. Zij moest twee plekken toegeven, maar in de laatste 100 meter maakte ze dat met een eindsprint weer goed. In 51.85 kwam ze door op de tweede plek. Slotloopster Lisanne de Witte raakte in een intens gevecht verwikkeld met de Ierse slotloopster. Dit was trouwens vooral voor de eer, want de eerste drie gingen sowieso door en ook de 2 tijdsnelsten mochten naar de finale. Ze finishte met een rondje 50.57 voor de Ierse en achter Jamaica als tweede in de race, voldoende voor een plek in de finale. Met een tijd van 3.25,03 liep Nederland de zesde tijd van de acht landen die naar de finale gaan. De finale is op zaterdagavond om 21:22 uur. Er gaat zeker een betere tijd dan deze nodig zijn voor een medaille, maar de kans is dan ook groot dat in de finale Femke Bol en Cathelijn Peeters wel gaan lopen.

Nadine Visser door naar finale na sterke race

Nadine Visser kwam in de tweede halve finale in actie op de 100 meter horden. Afgelopen woensdag kwam ze eenvoudig haar serie door in 12.53. Ze lijkt in topvorm te verkeren en een finaleplaats is dan ook niet ondenkbaar voor de Nederlands recordhouder (12.36s) op dit onderdeel. Visser liep een uitstekende race en werd tweede in een tijd van 12.43. Een goede tijd in opmaat naar de olympische finale.

'Pannekoekenbenen'

'Ik was voor de series super relaxed, maar daarna was ik ineens heel gespannen. Het is nieuw voor me dat het programma zo uitgesmeerd is.' Vertelt Visser voor de camera van de NOS. 'Ik was vandaag gelukkig weer relaxed voor de start. Ik wist wat ik moest doen en daardoor kon ik gewoon chill blijven. Ik stond echt met pannekoekenbenen in het blok, maar ik merk dat dat niet uitmaakt. Ik heb constant een goed niveau. Je merkt dat als je basisniveau beter is, dat ook je piek hoger is.' Het vertrouwen is er dus zeker wel voor Visser, die ook woensdag al vertelde over een beter basisniveau. 'Er waren nog wat schoonheidsfoutjes, maar ik ga er alles aan doen om dat in de finale beter te doen. Morgen is een nieuwe wedstrijd, ook omdat het nu in de avond is.' Zegt Visser die eerder al vertelde geen ochtendmens te zijn. Voor de Spelen vertelde ze ons dat ze vooral als doel heeft om op de belangrijkste momenten haar beste races ooit neer te zetten. De finale is morgenavond om 19:45 uur.

Maayke Tjin A-Lim uitgeschakeld in halve finale 100 meter horden

In de derde halve finale kwam Maayke Tjin A-Lim in actie. Zij plaatste zich niet in de serie en moest een herkansing lopen. Ze had bij de serie het idee dat er meer in zat, maar dat moest er wel even uit komen. Dat gebeurde gelukkig tijdens de herkansing, ze liep een beste seizoenstijd van 12.78, net genoeg voor een plek in de halve finale. De eerste twee loopsters per ronde gaan door, net als de twee tijdsnelsten. Het zat er vanmorgen echter niet in voor Tjin A-Lim. Ze werd zevende in haar race in een tijd van 13.03 en daarmee zijn de Spelen voor haar voorbij.

Finaledag voor Nederlandse meerkampsters, Anouk Vetter valt geblesseerd uit

Gisteren was de eerste dag van de zevenkamp bij de dames en dat betekent logischerwijs dat vandaag al de laatste onderdelen zijn. De dag begint met het verspringen. Emma Oosterwegel, tiende na de eerste vier onderdelen, springt 5,68 meter. Sofie Dokter, die dag één afsloot op een knappe vijfde plaats, springt 6,26 meter. Voor de wedstrijd vertelde de 21-jarige Dokter dat ze veel zenuwen ervaarde voor haar eerste Spelen. Haar doel was om haar beste meerkamp neer te zetten. Daar lijkt ze heel goed naar op weg te zijn.

Na het verspringen kwam het nieuws naar buiten dat Anouk Vetter geblesseerd is geraakt bij dat onderdeel. Ze sprong nog wel 6,12 meter, maar ze heeft te veel last van haar hamstring om de zevenkamp af te kunnen maken. Dat is een grote teleurstelling, want op de Spelen van Tokyo 2021 haalde ze nog een zilveren medaille.

Zonder Anouk Vetter, maar met Sofie Dokter (nogsteeds vijfde) en Emma Oosterwegel (gezakt naar plek veertien) gaan we door naar het speerwerpen. Sofie Dokter, van huis uit niet de beste werpster, gooit 42,26 meter. Emma Oosterwegel, in Tokyo nog goed voor brons gooit een knappe 52,39 meter. Daarmee klimt Oosterwegel naar de achtste plaats en zakt Dokter naar de zesde plek. Vanavond is om 20:15 uur de grote finale van de meerkamp. Dan staat de 800 meter als laatste onderdeel op het programma. Verder staan vanavond de 100 meter estafette bij de dames op het programma, net als de finale van het kogelstoten met Jessica Schilder en de finale van de 10.000 meter met Diane van Es en Sifan Hassan.